[Diaconie] Omzien naar elkaar

Omzien naar elkaar, een opdracht voor de hele gemeente en voor de diaconie in het bijzonder. 

Ieder mens heeft recht op een menswaardig bestaan ongeacht geloof, politieke overtuiging, ras, sekse of nationaliteit. Ook binnen de Nederlandse samenleving mensen zijn er mensen die moeite hebben om een menswaardig bestaan op te bouwen. De diaconie organiseert hulp aan mensen die op de een of andere manier in de knel zitten. De diaconie heeft een noodfonds om mensen met materiële problemen weer op weg te helpen. Dit fonds is bedoeld voor alle inwoners van de kern Alphen a/d Rijn. Binnen de eigen kerkelijke gemeente zorgt de diaconie ondermeer voor attenties voor zieken en bejaarden. Kijk voor meer info over de activiteiten van de diaconie in het rechtermenu.

Organisatie diaconie
De diaconie is er voor en namens de Bronwijk en de Goede Herderkerk. Zij beheert het geld en maakt het diaconale beleid in de gemeente mogelijk. Zij stelt jaarlijks een werkplan op en legt verantwoording af aan de Algemene Kerkenraad. 
In de werkgroep Dienen werkt de diaconie samen met de ZWO. De diaconie richt zich op het binnenland, terwijl de ZWO buiten de grens kijkt.

Diaconaal Platform Alphen aan den Rijn
De diaconie werkt op vele manieren samen met andere kerk- en geloofsgemeenschappen in Alphen aan den Rijn in het Diaconaal Platform Alphen aan den Rijn (DPA). Dat platform heeft als motto: Samen doen wat samen kan.
Het DPA heeft de schuldhulpverlening namens de kerken vormgegeven in de Stichting GeldZorg. Ook de gezamenlijke actie met Alphen CC voor kerstpakketten is een activiteit van het DPA.

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Voorzitter: V. van Dok  tel. 0172 433047

Secretaris: A. van der Kuijl  tel. 0172 415128

Penningmeester: P. van der Meer  tel. 0172 495372

[Diaconie] Wie is diaconaal medewerker Jaap van der Sar?

JaapvdSarDSC 3404Een Alphenaar geworden...
Na de huwelijksdag met zijn geliefde Johanna liet het 'jong geluk' Dalfsen achter zich en werden beiden burgers van Alphen aan den Rijn. 'Nu al rond de 32 jaar en dat nog altijd met vreugde' vertelt Jaap. Herinneringen komen boven aan hun eerste 'kerkelijke thuisbasis' - het Ashramcollege. We kennen Jaap natuurlijk als organist. Hij begeleidt al kerkdiensten sinds zijn 15e jaar. Met enthousiasme kan hij ook vertellen over de invoering van de beamer tijdens de vieringen in de Bron. Dat ging destijds niet zonder slag of stoot, maar hij beschouwt het nog altijd als zijn 'kindje'en Jaap houdt in dezen graag de vinger aan de pols. Positief kritisch als hij is merkt hij op dat het wel wat creatiever mag wat hem betreft. 'We hebben onderhand wel een goed format, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden bij een beamerpresentatie....'

En zijn diaconale kant?
Sinds een jaar of 5 fungeert Jaap als aanjager van de (diaconale) klussendienst. Gevolg van een openhartig gesprek na een zondagse viering. Terugblikkend op die jaren merkt hij op dat hij hier zeker geen dagtaak aan heeft. Veel aanvragen om te klussen krijgt hij niet. Dat is aan de ene kant natuurlijk verheugend. Kennelijk hebben onze gemeenteleden hun eigen netwerk aardig op orde en kan er, in geval van nood, een beroep gedaan worden op vrienden, buren en/of nageslacht. Maar met een zekere regelmaat trekt hij er op uit met zijn gereedschapskist achterop de fiets om klusjes te doen bij wie dat vraagt.

[Diaconie] Wie is diaken Vicky van Dok?

Van een zonovergoten Java naar het koude Noordwijk...
In september '62 verliet Vicky met haar ouders en twee jongere zussen Indonesië om als gezin een nieuw bestaan op te bouwen in Nederland. Al snel werden zij dus geconfronteerd met de barre Hollandse winter van '62/'63. Het was trouwens op vele fronten een ingrijpende overgang. Maar als zij daarop terugkijkt kan ze zeggen 'Het heeft me wel een 'fighting spirit' opgeleverd en daar heb ik m'n leven lang profijt van gehad'Het begrip trouw is haar op het lijf geschreven. Zo bleef zij dertig jaar werkzaam bij het Amerikaanse IBM. Vervulde daar boeiende functies en die hebben haar geleerd om flexibel te zijn.

[Diaconie] Wie is diaken Monique Bergsma?

Met de zilte zeelucht nog in de neus...
Geboren en getogen in het Noord-Hollandse Bergen. Dat idyllische kunstenaarsdorp pur sang. Dat moet wel creatieve sporen hebben nagelaten bij Monique. Qua diaconaal bewustzijn werden daar zeker de eerste wortels gelegd. Met de plaatselijke ZWO club naar partnergemeentes in Roemenië bijvoorbeeld. Of zoals ze zelf zegt: 'Of we iets eng vonden of niet deed niet echt ter zake. Je moest gewoon je verantwoordelijkheid nemen. Doen wat je hand vindt om te doen....'.